Scurt Istoric

Istorie Octombrie 24, 2014

Satul Cogeasca este situat în partea central-estică a judeţului Iaşi, la o distanţă de 19 km de sediul municipiului. Face parte din comuna Leţcani şi se poate ajunge, de la intersecţia D.E.585 cu D.J.46 la o distanţă de 6 km.

Este o localitate veche, unde s-au descoperit urme de locuire şi organizare sociala din epoca neolitică, din epoca fierului, de la sfârşitul epocii bronzului, din timpul provinciei Dacia(sec. III, e.n.) şi din perioada migraţiei sau din epoca prefeudală (sec. IX –XII). Ca localitate medievală datează din sec. al XVII-lea(1609)primindu-şi numele de la un demnitar, Ivan Cogea, satul numindu-se Cogeşti. Astăzi satul Cogeasca formează o singură localitate cu un sat mai vechi, Hăsnăşeni (1425).

Prima Biserică cunoscută aici din documentele vremii, data din sec. al XVII-lea şi avea hramul,,Sfântul Spiridon”, ridicată de Toma Cantacuzino, astăzi dispărută. În locul acesteia locuitorii satului au construit între anii 1865-1866, o altă Biserică din lemn, având hramul ,,Naşterea Sf. Ioan Botezătorul”, care nu mai dăinuieşte, iar pe locul unde a fost Sfânta Masă,  în anul 2000, a fost înălţat un monument din piatră cu numele ctitorilor. Temelia noii Biserici cu hramul ,,Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, s-a pus pe locul unde a fost hanul boieresc, la data de 4 aprilie 1915. Din cauza primului război mondial, lucrările au fost sistate până în 1921. În 1921 lucrările au fost îndrumate de preotul Sava  Popovici.

Biserica s-a zidit din piatră şi cărămidă, având pereţi dubli, cu umplutură de moloz în mijloc şi acoperişul din tablă. Ctitorul principal a fost inginerul Ioan Tzânţzu cu soţia Elena, proprietarul moşiei Hăsnăşeni. Sfinţirea Bisericii a avut loc la 27 iulie 1930 (Sf. Pantelimon) de un impresionant sobor de preoţi în frunte cu delegatul Mitropoliei, Protopopul Dumitru Ciolan.

Biserica este în formă de cruce, în stil moldovenesc cu pereţii absidelor şi altarului în câte trei laturi în interior şi exterior. Pereţii în exterior sunt simpli, fără ornamente şi tencuiţi. Cele cinci ferestre mari ale corpului bisericii ca şi cel de la proscomidiar, au cornişe profilate în jur din mortar. Acoperişul este din şarpante duble, pe pronaos se ridică un turn cu pereţii octogonali, din scândură tencuită şi cu acoperişul în formă moldovenească. cu învelitoare din tablă. Pe latura din vest, pe unde este intrarea în biserică s-a construit un pridvor scund cu pereţii în retragere faţă de planul bisericii. În interior, naosul şi pronaosul, formează o singură navă. Plafonul drept din scândură,cu stufit tencuit,începe drept deasupra cafasului şi apoi boltit în formă semicilindrică în pronaos şi altar, iar deasupra naosului cu bolta semisferică, mai înaltă. Catapeteasma a fost sculptată în lemn, cu ornamentaţii florale şi rânduri vegetale de Ioan Mancaş din Roman. Icoanele din catapeteasmă au fost pictate de profesorul Ioan Secoşan din Roman în ulei, în stil neobizantin. În 1938 se înfiinţează Parohia Cogeasca, care a fost filiala Parohiei Leţcani, iar primul preot paroh a fost Petru Sinescu. A fost bun predicator, neântrecut  slujitor şi adevărat părinte duhovnicesc.Era răbdător, asculta pe fiecare dând sfaturi folositoare. După plecarea preotului Sinescu, vine în Cogeasca, un fiu al satului, Preotul Dumitru Leon. Preot devotat misiunii, cu spiritul răspunderii de cele încredinţate, bun slujitor dar cum ,,nici un prooroc nu este bine primit în patria sa”, este arestat, anchetat şi condamnat politic la închisoare. A revenit în preoţie dar în satul Şipote. După arestarea părinteluI Leon, vine în Cogeasca un bucovinean, Preotul Valerian Smiganovski. Un abil predicator şi bun gospodar. Repară casa parohială şi gardurile de la biserică şi cimitir. Se pensionează în 1960.

În 1960 vine din Parohia Fâstâci, preotul Constantin Stavilă, care  construieşte din piatră de râu, actuala clopotniţă şi gardul ce împrejmuieşte terenul bisericii. Cutremurul din 1977 lasă răni adânci în trupul bisericii, pe care părintele le vindecă cu mari greutăţi. A fost un bun organizator, a ştiut cu înţelepciunea caracteristică să-şi apropie enoriaşii. Era un bun predicator şi slujea  cu multă evlavie. După pensionarea preotului Constantin Stavilă, în 1992, vine în Cogeasca, din Parohia Hoiseşti, preotul Constantin Marciuc, care revigorează activitatea misionar-pastorală  în parohie. În1994, înlocuieşte icoanele praznicale, deteriorate, cu icoane noi, pictate în ulei de pictor Aneta Grosu din Iaşi, Un an mai târziu se înnoiesc toate cărţile de slujbă folosite la strană şi Sfântul Altar.

În 1997, se repară biserica în exterior, din temelie, lărgind pridvorul, adăugându-i două încăperi: una pentru arhiva parohiei şi cealaltă pentru pangar. Lucrările au fost executate de meşterul Mihai Apostol din Uricani- Iaşi. În acelaşi an, se repară biserica din temelii la interior, de o echipă de meşteri din Cogeasca, condusă de Constantin Borş.  Lucrările de pictură încep în toamna anului 1999,în tehnica ,,fresco’’. Cu mici pauze,   lucrările de pictură au fost încheiate de pictorul Olteanu Oprea din Târgovişte în 2004. Între anii 2002-2003, preotul Constantin Marciuc a construit o nouă casă parohială în locul celei din 1930. În anul 2006 se încep lucrările la ,,Casă Socială’’care va avea şi o nouă bibliotecă purtând numele vrednicului de pomenire,, Protoiereu Mihai Mocanu’’, fiul satului. În anul 2007, la biserică şi casa parohială, s-au făcut instalaţii pentru încălzire centrală şi au fost racordate la reţeaua de apă potabilă şi canalizare. La începutul anului 2008 s-au înlocuit ferestrele din lemn,deteriorate, cu ferestre noi din P.V.C. În 2009 s-a construit un nou gard din panouri de beton la casa parohială. Cu ajutorul Consiliului local Leţcani, a Domnului primar, jurist Stelian Turcu  a familiei Mihai V.Vasile cu fiii şi a Domnului Ştefan Holicov, s-a ridicat o frumoasă Troiţă, lângă zidul de împrejmuire a bisericii. În ziua de 15 septembrie 2012, Prea Sfinţitul Calinic Botoşăneanul a Sfinţit lucrările de pictură şi reparaţiile la biserică.                                                                   

      Preotul Constantin Marciuc este absolvent al Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamţ şi licenţiat în Teologie. Este hirotonit preot în data de 20 aprilie 1982 pe seama parohiei Hoiseşti-Iaşi, unde activează până în 1992. În urma concursului, I.P.S. Daniel , Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, semnează decizia  de transfer a preotului Constantin Marciuc de la parohia Hoiseşti la parohia Cogeasca în data de 1 martie 1992. Aici a revigorat activitatea misionar-pastorală şi s-a impus ca un bun predicator şi gospodar. Între anii 1992-2001 a predat ca profesor, religia, la şcoala Cogeasca , iar între 1995-1996 şi  la şcolile din satele Cucuteni şi Scoposeni. În septembrie 2007, preotul Constantin Marciuc a fost ales preşedinte al Cercului Pastoral nr.3, iar din 2012 preşedinte al Cercului Pastoral nr. VI ,, Sf Evanghelist Matei”. În cursul săptămânii, miercurea şi vinerea, se oficiază Slujba Acatistului şi a Sfântului Maslu, marţea se fac vizite la familiile enoriaşilor,sâmbăta se fac pomeniri pentru cei răposaţi iar dumineca Sfânta Liturghie. În fiecare vară, se organizează cu tinerii şi bătrânii, pelerinaje la Sfintele  Mănăstiri şi la alte obiective turistice. Pe 27 ianuarie 2004, P.S. Calinic Botoşăneanul, Episcop- vicar al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, a oficiat Sfânta Liturghie în această parohie, înconjurat de un mare număr de preoţi. Un an mai târziu, pe 25 mai 2005, s-a oficiat o Slujbă Misionară, la care au participat toţi cei 24 de preoţi care fac parte din Cercul Pastoral nr.3. În fiecare an , la hramul bisericii,, Sfinţii Împăraţi Constantin si Elena’’, Consiliul Parohial  împreună cu Asociaţia ,,Fiii satului’’, coordonată de D-l Petrică T Mihai, organizează o agapă frăţească pentru toţi cei prezenţi, iar Comitetul Parohial, organizează o masă pentru bătrânii dintr-un azil s-au pentru copiii dintr-un orfelinat.